January 08, 2012

China Ngaku =)

Pernah dgr arrowheads? Disebabkn terlalu ramai yg buat muka pelik setiap kali nk beli, mas decide nk share apa yg mas buat dgn china arrowheads..! Kalau korg perasaan.. Bnde ni akan ade bersepah2 kat pasaraya bila musim raya cina :D Awal2 sekilo smpi rm5, tp hujung2 sekilo rm2 :D

1. Ok, ini rupa arrowheads.. Pernah tgok atau x? Kalau x, sila bunuh diri sekarang.. haha :D Nampak sgt korg xpernah beli barang dapur :P

2. Sila buangkn kulit arrowheads mcm korg buat kulit ubi kentang.. Untuk yg xberapa nk rajin mngupas, sila pilih buah yg besar-besar skit.. Xde la korg menyumpah nk mngupas nnti :D Dh hbis buang kulit, boleh la bersihkan buah tu =)

3. Panaskan minyak dlm kuali.. Letak secubit garam untuk bg rasa masin sikit.. Jgn terlbih byak pulak.. Agak2 je la k :) Lagipun, kalau garam dicampur dlm minyak.. Mase mngoreng nnti, minyak xkan meletup.. Betul atau x, cuba korg try :DD

4. xtau nk sebut alat ape yg digunakn tu.. hehe.. Ok, bila minyak dh pnas.. Korg dh boleh guna alat mcm dlm gmbr tu untuk buat die jadi nipis mcm kerepek.. Confirm kena cari alat ni, tp xtau la kalau korg lg prefer untuk hiris arrowheads tu kn.. Mmg penyabar :D

5. Goreng smpi jg kuning keemasan mcm ni.. Pastu tapiskan minyak smpai kering.. Kalau kerepek terlalu berminyak, nnti bila simpan.. Die jd lembik.. Xsedap.. :) So, better korg tapis.. Nnti kerepek jd rangup =)

6. Kerepek siap..! Boleh la simpan dlm bekas :) Seriously korg kena try bnde ni.. Preparation agak leceh sbb nk kne kupas kulit setiap biji.. Tp hasil die, lg sedap dari PRINGLES yg korg mkan depan TV tu.. hehe :) Have fun trying =))

pssstttt - entry khas untuk akak timbang sayur tesco ampang :))

0 comments:

Post a Comment